PING if you care!

PING if you care!

Brusselse fietsers markeren knelpunten met een druk op de knop

  • Brussel gebruikt Bike Citizens app bij stadsontwikkeling
  • Fietsers markeren na drie weken ruim 11.000 knelpunten
  • PING-gegevens verbeteren infrastructuurplanning

Graz, 3 juli 2017. In samenwerking met Mobiel 21, de Vlaamse vereniging voor duurzame mobiliteit, lanceerde Bike Citizens op 31 mei de campagne PING if you care! in Brussel. De PING knop, waarmee je tijdens het fietsen knelpunten kunt markeren, vervult een sleutelrol in de campagne.

Ping Button Bike Citizens Mobiel 21

Door de PING if you care! campagne kunnen mensen in Brussel actief deelnemen aan de ontwikkeling van hun stad. Met behulp van de PING knop kunnen deelnemers situaties markeren die zij als onveilig ervaren. Hierdoor wordt een duidelijk beeld gecreëerd van de huidige verkeerssituatie voor fietsers. Op 31 mei 2017 klonk het startschot voor de teststad Brussel. De campagne wordt gefinancierd door het kabinet van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets. Fietsers in Brussel kunnen tot November 2017 actief deelnemen aan de verbetering van de fietsinfrastructuur

PING knop: klein maar fijn

De door Bike Citizens en Mobiel 21 ontwikkelde PING knop is ongeveer 4 centimeter groot en kan aan het stuur of aan kleding bevestigd worden. De knop communiceert via bluetooth met de Bike Citizens app. Deelnemers van de campgane kunnen met de knop plekken in het verkeer „pingen“, waardoor deze plekken automatisch op een digitale kaart in de app en online gemarkeerd worden. In een korte inleiding wordt aan deelnemers uitgelegd in welke situaties ze kunnen „pingen“. Dit zijn situaties zoals kuilen in de weg, een verkeersbord dat achter takken verstopt is, een kruispunt waar voorrangsregels genegeerd worden, enzovoort. De reacties kunnen naast infrastructurele fouten ook ervaren onveiligheid of conflicten tussen weggebruikers omvatten. Fietsers kunnen gelijk na het pingen of thuis via hun smartphone de PINGs in categorieën indelen en van commentaar voorzien in de Bike Citizens app. De PINGs worden gevisualiseerd in een heatmap waar de gefietste ritten en PINGs in kleur aangegeven worden. Sinds de start van de campagne werden er al meer dan 11000 PINGs geüpload en ruim 6500 daarvan zijn van commentaar voorzien.

De directe lijn naar de gemeente

De combinatie van de PING knop en de Bike Citizens app creëert de mogelijk voor een directe en transparante communicatie met de stad. Zo ontvangt de stad door PING if you care! informatie over en inzicht in de dagelijkse verkeerssituatie. Behoeften en emoties worden zichtbaar gemaakt. De vindingen van de campagne worden uiteindelijk omgezet in duidelijke aanbevelingen voor de stad om het fietsverkeer te verbeteren.

De reacties vanuit Brussel zijn erg positief. Bike Citizens heeft ondertussen al meerdere aanvragen van steden en organisaties ontvangen die PING if you care! ook in hun stad willen starten. In de toekomst is Bike Citizens van plan om de campgne ook in andere steden uit te voeren. Het bedrijf neemt aanvragen van andere steden dan ook graag aan.

Verdere informatie over PING if you care!

PING if you care! Website
Urban Independence magazine artikel
Beeldmateriaal
(fotocredit: Bike Citizens/Mobiel21)
Twitter: #pingifyoucare
Facebook: Ping if your care (@pingifyoucare)

Over Bike Citizens

Bike Citizens werd in 2011 opgericht in Graz door de fietskouriers Daniel Kofler en Andreas Stückl. Op dit moment werken er ruim 35 mensen in Graz en Berlijn voor het bedrijf. Het doel van Bike Citizens is om fietsen in steden aantrekkelijker te maken en daarmee bij te dragen aan de verbetering van de levenskwaliteit in steden. Om dit doel te bereiken, ontwikkelt Bike Citizens producten die fietsers in steden een platform voor informatie en uitwisseling bieden. In samenwerking met steden, bedrijven en organisaties werkt Bike Citizens aan software oplossingen en communicatie en marketing concepten om fietsen te promoten.

Over Mobiel 21

De organisatie Mobiel 21 zet zich in voor duurzame mobiliteit in Vlaanderen, België en Europa. Duurzame mobiliteit betekent voor hen een balans tussen sociale, ecologische, economische en gezondheidsaspecten. Haar missie is het creëren van een omgeving die op een milieuvriendelijke en veilige manier toegankelijke is. Mobiel 21 inspireert en motiveert mensen, groepen, organisaties en regeringen en analyseert hun mobiliteitsgewoonten. Mobiel 21 en haar partners zijn zich bewust van de consequenties van wat ze doen en voegen de daad bij het woord.

Press contact

Bike Citizens
Simone Feigl
+43 660 244 6736

simone.feigl@bikecitizens.net
presse@bikecitizens.net
www.bikecitizens.net